Uitklapmenu
PORTFOLIO

Over CCC

Ik maak uw collectie relevant, toekomstbestendig en zichtbaar

Stel, u heeft een prachtige erfgoedcollectie, maar niet alles daarvan is zichtbaar en beschikbaar voor het publiek. En misschien weet u eigenlijk niet meer precies wat u allemaal in uw collectie heeft of vraagt u zich af of alle objecten nog wel bij uw organisatie(strategie) passen. Ik help u uw collectie te structureren, te waarderen en eventueel te herbestemmen, al dan niet in combinatie met erfgoed co-creatie. Zo zorgen we samen dat uw collectie weer relevant, toekomstbestendig en zichtbaar is en dat erfgoed behouden en doorgegeven wordt.

Museologe met groot hart voor erfgoed…

Ik ben Dieuwertje Wijsmuller: eigenaar van CCC, museologe en RCE-gecertificeerd Trajectbegeleider Collectiewaarderingen. Mijn hart voor erfgoed is groot. Het geeft ons identiteit, het verbindt mensen en het maakt maatschappelijke onderwerpen makkelijker bespreekbaar. Ik wil dan ook bijdragen aan het behoud en de zichtbaarheid ervan, zodat het doorgegeven kan worden aan en gebruikt kan worden door huidige en toekomstige generaties. Daarom help ik al sinds 2011 organisaties met collectiestrategie, erfgoed co-creatie (erfgoedparticipatie), cultureel advies en kennisdeling.

‘Het mooie van erfgoed is dat het mensen verbindt en maatschappelijke onderwerpen makkelijker bespreekbaar maakt.’

… en een fascinatie voor ontzamelen en co-creatie

De psychologie, economie en filosofie van het herbestemmen (ook wel: ontzamelen) van collecties fascineert mij. Evenals de betrokkenheid van het publiek en erfgoedgemeenschappen bij dit proces. Door onderzoek, zelfstandig en in opdracht, heb ik inmiddels jarenlange expertise opgebouwd in ontzamelprocessen en -strategieën, onder andere door:

2008-2017: Zelfstandig onderzoek op Europees niveau naar het ontzamelen van collecties: Deaccessioning and Disposal in Europe 2008-2017 (mogelijk gemaakt door het Mondriaanfonds).
2012 – 2015: Openbreken van de ontzameldiscussie als Co-founder en Directeur Kennis & Advies van de Stichting Onterfd Goed.
2017 – 2021: Adviseur kerncommissie Musea, voor de Raad van Cultuur.
2019 – 2022: FARO-verbinder bij het FARO-programma van de RCE: onderzoek naar participatief waarderen en verzamelen.

Natuurlijk deel ik al deze opgedane kennis graag! Via (internationale) lezingen, workshops, gastcolleges en presentaties. Alles met als doel het behoud en de zichtbaarheid van erfgoed te vergroten, zodat het doorgegeven kan worden aan volgende generaties.

Contact

Nog meer weten over mij, mijn kennis of werkwijzen?
Bel me op +31(0)6 24 51 61 55 of mail me: info@ccc.co.nl

Of neem via het contactformulier contact met me op.